/
/
/
KOZMETİK VİDA DİŞİ AÇMA (Cosmetic Thread)
KOZMETİK VİDA DİŞİ AÇMA (Cosmetic Thread)
1.TANITIM
Vidalar diş üstü ve diş dibi çaplarıyla belirtilirler. Cıvata tipi vidaların dikdörtgensel görünüşlerinde diş üstü çapı kalın diş dibi çapı ince çizgilerle çizilirler. Somun tipi vidaların dikdörtgensel görünüşlerinde diş dibi çapı kalın diş üstü çapı ince çizgiyle belirtilir.
Cıvata tipi vidaların dairesel görünüşlerinde diş üstü çapı kalın çizgiyle, diş dibi çapı ince çizgiyle ¾  daire yayı şeklinde gösterilir. Somun tipi vidaların dairesel görünüşlerinde diş dibi çapı tam daire ve kalın çizgiyle, diş üstü çapı ise ince çizgiyle ¾  daire yayı şeklinde gösterilir. Vida bitim yerleri kalın çizgilerle belirtilir. Komuta aşağıdaki yollardan biriyle girilir:
  ♦ Detaylandırma
(Annotation) araç çubuğu üzerindeki Kozmetik Diş Açma (Cosmetic Thread)    düğmesi üzerine tıklanır.
  
♦ Ekle Menü►DetaylandırmalarKozmetik Diş Açma… (Insert MenuAnnotations Cosmetic Thread…)  yoluyla komuta ulaşılır ve çalıştırılır.

2.GÖRÜNÜŞLERDE İÇ VİDA GÖSTERİLMESİ
İç vidaların gösterilmesi için aşağıdaki işlem sırası takip edilir:
1. Vida dişi açılacak parçanın görünüşleri ekrana yerleştirilir (Şekil 1).


                  Şekil 1:Vida yerleştirilecek parça ve görünüşleri

2.Kozmetik Diş Açma (Cosmetic Thread)  komutu çalıştırılır ve aynı isimli özellik yöneticisi görüntülenir (Şekil 2). Özellik yöneticisinin Diş Ayarları (Thread Settings)  bölümünde aşağıdaki düzenlemeler yapılır.
  Dairesel Kenarlar (Circular Edges)  kısmındaki boşluğa tıklanır dairesel kenar seçilir. Kenarın ismi boşlukta görüntülenir.


                        Şekil  2:Özellik yöneticisi                       

   Standart (Standard) kısmından ISO seçilir.
   Tip (Type)  kısmından vida tipi seçilir. Burada Makine Dişleri seçilmiştir.
   Boyut (Size)  kısmından standart vida ölçülerinden uygun olan seçilir. Deliğimizin çapı 30 mm olduğundan biz M36 vida ölçüsünü seçtik.
   Son Koşulu (End Condition) kısmında vidanın boyu ayarlanır. Kör (Blind) seçeneği seçilirse alttaki boşluğa vida boyu girilir. İçinden (Through)  seçeneği seçilirse vida boydan boya olur. Bir Sonrakine Kadar (Up to next) seçeneği seçilirse bir sonraki yüzeye kadar vida açılır. Burada İçinden (Through)  seçeneği seçilmiştir.
  Tamam (OK)  düğmesine tıklanarak işlem tamamlanır (Şekil 3). Dikkat edilirse daire olan görünüşte yapılan işlem diğer görünüşlere de aynen uygulanmıştır. Konunun başında da söylediğimiz gibi vida teknolojisini iyi bilmek gerekmektedir. Hemen şunu hatırlatalım bu uygulamada alınan ölçüler tahminidir. Doğru ölçüler için standart çizelgelere bakılmalıdır.


                             Şekil 3:Vida diş resmi oluşturma

3.GÖRÜNÜŞLERDE DIŞ VİDA GÖSTERİLMESİ
Dış vidaların gösterilmesi için aşağıdaki işlem sırası takip edilir:
1. Dış vida dişi açılacak parçanın görünüşleri ekrana yerleştirilir (Şekil 4).

 
         Şekil 4:Dış vida dişi açılacak parça                    Şekil 5:Özellik yöneticisi

2.Kozmetik Diş Açma (Cosmetic Thread) komutu çalıştırılır ve aynı isimli özellik yöneticisi görüntülenir (Şekil 5). Özellik yöneticisinin Diş Ayarları (Thread Settings)  bölümünde aşağıdaki düzenlemeler yapılır.
   Dairesel Kenarlar (Circular Edges)  kısmındaki boşluğa tıklanır dairesel kenar seçilir. Kenarın ismi boşlukta görüntülenir.
   Vidanın  başlayacağı yüzey seçilir. Burada parçanın en üst yüzey seçilir ve   kısmındaki boşlukta görüntülenir.
   Standart (Standard) kısmından ISO seçilir.
   Tip (Type)  kısmından vida tipi seçilir. Burada Makine Dişleri seçilmiştir.
   Boyut (Size)  kısmından standart vida ölçülerinden uygun olan seçilir. Dış çap 30 mm olduğundan biz M30 vida ölçüsünü seçtik.
   Son Koşulu (End Condition) kısmında vidanın boyu ayarlanır. Vida boydan boya olmadığı için Kör (Blind) seçeneği seçilmiştir.
   Derinlik (Dept)  kısmına  vida boyu girilir.
   Küçük Çap (Minor Diameter)   kısmında cıvata tipi vidalarda diş dibi çapı görüntülenir.
   Tamam (OK)   düğmesine tıklanarak işlem tamamlanır (Şekil 6).


             Şekil 6:Dış vida açılmış parça resimleri

 

SPONSORLAR