KAPALI KÖŞE (Closed Corner) 1.TANITIM Şekillendirilmiş bir sac parçasının komşu kenarlarındaki bükümlerin arasındaki boşlukları kapatmak için kullanılan bir komuttur. Komuta aşağıdaki yollardan biriyle ulaşılır ve çalıştırılır.
♦ Sac Levha (Sheet Metal) araç çubuğu üzerindeki Köşeler (Corners) düğmesine tıklanır ve Kapalı Köşe (Closed Corner)komutu seçilir. ♦ Ekle Menü ►Sac Levha ►Köşeleri Kapat… (Insert Menu ►Sheet Metal ►Closed Corner…) yoluyla komut çalıştırılır.2.SAC PARÇALARIN KÖŞELERİNİ KAPATMA Şaç parçalarının köşelerindeki boşlukları kapatmak için aşağıdaki işlem sırası uygulanır: 1. Önce sac parçası, sac düzenleme komutlarıyla oluşturulur (Şekil 1). Şekil 1:Açık köşe Şekil 2:“Kapalı Köşe” özellik Yöneticisi 2.Kapalı Köşe (Closed Corner) komut düğmesine tıklanır ve Kapalı Köşe isimli özellik yöneticisi görüntülenir (Şekil 2). 3. Köşedeki yüzeylerden biri seçilir ve karşısındaki yüzey de otomatik seçilir. Uzatılacak Yüzler ve Eşleştirilecek Yüzler bölümündeki boşluklarda isimleri görüntülenir. İkinci yüzey otomatik seçilmiyorsa tıklanarak seçilir. 4.Köşe tipi (Corner type) bölümünden köşe tipi seçilir.
♦ Alıntipi seçilirse iç kenarlar uç uca gelir. Boşluk Mesafesi kısmana girilen değer kadar boşluk meydana gelir (Şekil 3). Şekil 3:Alın Şekil 4:Bindirme Şekil 5:Alttan bindirme ♦ Bindirme tipi seçilirse yüzeylerden biri uzatılır ve diğer yüzey sabit kalır. Boşluk Mesafesi kısmana girilen değer kadar boşluk meydana gelir. Bindirme Oranı kısmına uzatma oranı girilir. En yüksek değer 1’ dir. 0 değeri verilirse bindirme olmaz (Şekil 4). ♦ Alttan Bindirme tipi seçilirse diğer yüzey uzatılır. Boşluk Mesafesi kısmana girilen değer kadar boşluk meydana gelir. Bindirme Oranı kısmına uzatma oranı girilir ve en yüksek değer 1’ dir. 0 değeri verilirse bindirme olmaz (Şekil 5). 5. Tamam (OK) düğmesine tıklanarak köşe kapatma işlemleri tamamlanır. Not:Komut yukarıda anlatıldığı gibi birbirine dik olmayan köşelerde de aynen uygulanır (Şekil 6). Şekil 6:Açılı büküm uygulama örneği