SAHNE (Scene) 1.TANITIM Sahne Uygula (Apply Scene), oluşturulmuş katı modelin arka planına program tarafından hazırlanmış sahne yerleştirmek için kullanılan bir komuttur. Herhangi bir ayar gerektirmez. Sahne yerleştirmek için aşağıdaki yollardan biri kullanılır.
♦ Görünüm (Heads - Up) araç çubuğu (Şekil 1)üzerindeki Sahne uygula (Apply Scene) düğmesi üzerine tıklanır. ♦Ekranın sağ tarafında bulunan görev bölmesindeki Görünümler, Sahneler ve Yapıştırmalar düğmesine tıklanır ve Sahneler (Scenes)seçilir (Şekil 2). Şekil 1:”Görünüm (Heads - Up” araç çubuğu Şekil 2:Sahneler2.“SAHNE” YERLEŞTİRME Sahne yerleştirmek için aşağıdaki işlem sırası takip edilir: 1. Kolayca sahne yerleştirmek için ekranın üst tarafındaki Sahne Uygula (Aply Scene) düğmesinin sağ tarafındaki ok üzerine tıklanır. Sahne çeşitleri listelenir. Üzerine gelinen sahnenin büyütülmüş şekli sol tarafta görüntülenir (Şekil 3). Şekil 3:Seçilen sahne ismi ve önizleme görüntüsü2. Seçilen sahne üzerine tıklanır ve sürüklenerek ekrana yerleştirilir (Şekil 4). Daha çok sahneye ulaşmak için görev bölmesindeki düğmesine tıklanır. Sahneler klasöründen seçim yapılır ve üzerine çift tıklanır. Şekil 5’de sahne uygulaması görülmektedir. Şekil 4:Sahne uygulanmış çizim Şekil 5:Sahne uygulaması3.SAHNEYİ YENİDEN DÜZENLEME ve KALDIRMA Sahneyi yeniden düzenlemek ve kaldırmak için aşağıdaki sıra takip edilir: 1. Sahneyi yeniden düzenlemek için ekranın boş bir yerine sağ tuş yapılır. Komut listesinden Sahneyi Düzenle komutu çalıştırılır. Yukarıda anlatıldığı gibi yeni sahneler uygulanır. 2. Atanmış sahneyi kaldırmak için:
♦Ekranın sol tarafındaki Display Manager düğmesine tıklanır. Daha sonra Sahne, Işıkar ve Kamerayı Göster düğmesine tıklanır. ♦Sahne yazısı üzerine sağ tıklanır ve Sil komutu seçilir. Kaldırılan sahnenin yerine programın default sahnesi gelir.
ARKA PLAN (Background) 1.TANITIM Katı modelin arka planına renk ve program dışından resim formatında olan görüntüler ilave edilebilir. Arkan plan yerleştirmek için aşağıdaki yollardan biri kullanılır. ♦İşleme Araçları araç çubuğu (Şekil 6) üzerindeki Sahne Düzenle (Edit Scene) komut düğmesine tıklanır. ♦ PhotoView 360 menüsündeki Sahneyi Düzenle (Edit Scene) komut düğmesine tıklanır.
Şekil 6:”Sahne Düzenle” komut düğmesi2. ARKA PLAN YERLEŞTİRME Arka plan yerleştirmek için aşağıdaki sıra uygulanır: 1.Sahneyi Düzenle (Edit Scene) komut düğmesine tıklanır. Ekranın sol tarafına Sahneyi Düzenle isimli özellik yöneticisi yerleşir (Şekil 7). Şekil 7:”Sahneyi Düzenle” özellik yöneticisi2. Sahneyi Düzenle özellik yöneticisinin Temel sekmesinde aşağıdaki düzenlemeler yapılır: ♦ Arkaplan görünümü bölümünde: > Arkaplan Türü kısmından Hiçbiri seçeneği seçilirse arka planı beyaz renk olarak ayarlar. > Renk seçeneği seçilirse kısmı aktif olur ve arka planı tek renk olarak ayarlar. Tıklandığında renk panosu karşımıza gelir. Bir renk seçilip Tamam (OK)düğmesine tıklanır ve arka plan o renkle kaplanır. > Gradyan seçeneği seçilirse arka planı Üst gradyan rengi ve Alt gradyan rengi kısımları aktif olur. Buralardan renk seçilip Tamam (OK) düğmesine tıklanır ve arka plan seçilen renklerin karışımı ile kaplanır (Şekil 8). Şekil 8: Gradyan arka plan Şekil 9:Resim atanmış arka plan > Resim seçeneği seçilirse arka plana program dışından resim eklenebilir. Gözat … düğmesine tıklanarak program dışındaki resme ulaşılır. Resim seçilir ve Aç düğmesine tıklanır. Arka plan seçilen resim ile kaplanır. Resmi SolidWorks penceresine sığacak şekilde uzat onay kutusu işaretlenirse resim ekran boyunca yerleşir (Şekil 9). > Ortam Kullan seçeneği seçilirse eklenen arka planı kaldırarak, ortama dönülür. >Arka Planı Koru onay kutusu işaretlenirse sahne değiştiğinde arka planı korur. 3.Tamam (OK) düğmesine tıklanarak arka plan yerleştirme işlemi tamamlanır. Şekil 10’ da resim yerleştirilmiş arka plan, Şekil 11’ de gradyan yerleştirilmiş örnek arka planlar görülmektedir.
Şekil 10:Resimli arka plan Şekil 11:Gradyan arka plan