"KAPI" ÇİZİMİ (3D) 1.TAVSİYE EDİLEN KOMUTLAR Şekil 1 ’ de ön ve üst görünüşleri verilmiş Kapı’ nın 2d ve 3d katı model resmini çizebilmek için kullanılacak komutların listesi aşağıya çıkarılmıştır.
♦ LINE (Çizgi), CIRCLE (Daire), TRIM (Budama), UNION (Birleştirme), ♦ OSNAP MODES (Nokta Yakalama Modları),REGION (Bölge – Alan Oluşturma), ♦ EXTRUDE (Kalınlaştırma),ROTATE(Döndürme),SUBTRACT(Çıkarma), Şekil 1:Katı modeli çizilecek “Kapı”2.KAPININ KISIMLARININ KALINLAŞTIRILMASI Kapının kısımlarını 3D haline getirmek için aşağıdaki işlem sırası takip edilir. 1. 2D komutlarıyla kapının ön görünüşü çizilir (Şekil 2). 2. Region komutuyla kapının bütün kısımları bölge haline dönüştürülür. Seçme işlemini bir defada yapmak için Window seçme yöntemini kullanabilirsiniz. Şekil 2:Kapının ön görünüşü Şekil 3:İzometrik görünüm3.Ekranın sol üst kısmındaki View Controls bölümünden Top üzerine tıklanır SW Isometric seçilerek ekran izometrik görünüme getirilir (Şekil 3). 4. Extrude (Kalınlaştırma-Yükseklik Verme)komutuyla kapının en büyük parçasına (A alanı) yukarı tarafa 5 cm kalınlık verilir (Şekil 4). İşlem için aşağıdaki sıra takip edilir.
♦ Extrude komutu çalıştırılır. Command:EXTRUDE ♦ A bölgesine tıklanarak seçilir. Seçme işlemini bitirmek için Enter tuşuna basılır. Select objects to extrude or [MOde]:P1
Select objects to extrude or [MOde]: ♦ İmleç yukarı tarafa yönlendirilir. Yükseklik değeri girilir ve Enter tuşuna basılır. Specify height of extrusion or […/Expression]: 5
Şekil 4:En büyük alanın kalınlaştırma Şekil 5:Kalınlaştırma 5. Yine Extrude komutuyla aynı yöntemle 70x42 cm ölçüsündeki B alanına yukarı tarafa doğru 7 cm kalınlık verilir (Şekil 5). 6. Yine Extrude komutuyla ortadaki C alanına yukarı tarafa 9 cm kalınlık verilir (Şekil 6). 7. Yine Extrude komutuyla, ortadaki D alanlarına yukarı tarafa doğru 9 cm kalınlık verilir. D alanlarından içteki alan Subtract komutuyla dıştaki alandan çıkarılır (Şekil 7). Şekil 6:C alanının kalınlığı Şekil 7:D alanlarının kalınlığı3.KAPININ KISIMLARININ AŞAĞI TARAFA TAŞINMASI Kapının kısımları aşağı tarafa Move komutuyla taşınır. B kısmı 1 cm, C kısmı 2 cm ve D kısmı 1 cm aşağı taşınır. Taşımanın aynı hizada olması için Orthomodu açık olmalıdır. Taşıma işlemi aşağıdaki sıraya göre yapılır: 1. Move komutu aktif yapılır. Command:MOVE 2. Kapının B kısmı seçilir. Seçme işlemini bitirmek için Enter tuşuna basılır. Select objects: P1 Select objects: Şekil 8:Taşıma işlemi Şekil 9:Kapının bitmiş durumu 3.Temel nokta için herhangi bir köşe seçilir. Specify base point or [Displacement] :P2 4.İmleç aşağı tarafa yönlendirilir. B kısmı için taşıma miktarı 1 yazılıp Entertuşuna basılır (Şekil 8). Specify second point or :1 5.C ve D kısımları içinde aynı işlem yapılır. 1, 2 ve 3. maddeler aynen uygulanır. İmleç aşağı yönlendirilir. Taşıma miktarı C için 2 ve D kısmi için 1 yazılıp Enter tuşuna basılır. Specify second point or :2 (C için) Specify second point or :1 (D için) 6.Tüm parçalar Union komutuyla birleştirilirler (Şekil 9). ♦ Union komutu aktif yapılır. Command:UNION ♦ Kapının tüm parçaları tıklanarak veya pencere yöntemiyle seçilir. Seçme işlemini bitirip işlemi tamamlamak için Enter tuşuna basılır. Birleştirilen parçalar bir bütündür. Select objects: P1, P2, P3 Select objects: