ORBIT (Yörünge) 1. TANITIM Orbit komutu, 3d ekranını serbestçe döndürmek için kullanılır. Bu komutta ekrana yörünge yerleşmez. Mouse sol tuşu basılı tutularak ekran her yöne döndürülür. Seçilmiş obje varsa ekran seçilmiş objenin etrafında döndürülür. Komuta aşağıdaki yollardan girilir:
♦ Klavyeden 3DORBIT veya 3DO yazılarak girilir ve Enter tuşuna basılır. Command:3DORBIT ♦ View Menu ►Orbit ►Constrained Orbit (Görünüm Menüsü ►Yörünge ►Sabitlenmiş Yörünge) ♦ Orbit Toolbar► Constrained Orbit (Yörünge Araç Çubuğu ►Sabitlenmiş Yörünge) (Şekil 1) ♦ Navigation Bar►Orbit (Gezinme Çubuğu ► örünge) (Şekil 2) Şekil 1 Şekil 22. EKRANI DÖNDÜRME Ekranı döndürmek için aşağıdaki sıra izlenir: 1. Orbit komutu çalıştırılır. Command:3DORBIT 2. Komuta girildiğinde ekranda mouse işareti şeklinde görülür. 3. Mouse’ın sol tuşu basılı iken hareket ettirilirse şekil her yöne döndürülebilir. 4. Komutu sonlandırmak için Esc veya Entertuşlarından birine basılır. Şekil 3’de objenin işlemden sonraki durumu görülmektedir. Not: Burada objenin kendisi dönmüyor. Ekranın tamamı dönüyor. Not:Ekranı serbestçe döndürünce izometrik konum bozulabilir. SW Isometric görünüm düğmesine tıklayarak ekran normale getirilir. Şekil 3:Serbestçe döndürme işlemiFORBIT (Serbest Yörünge) 1.TANITIM 3dforbit komutu, güncel ekranı mouse ile 3D objelerin herhangi bir sınırlama olmadan her yöne döndürülmesi için kullanılır. Ekrana bir yörünge yerleşir. Komuta aşağıdaki yollardan girilebilir.
♦ Klavyeden 3DFORBIT veya FOR yazılarak girilir ve Enter tuşuna basılır. Command:3DFORBIT ♦ View Menu ► Orbit ► Free Orbit (Görünüm Menüsü►Yörünge ►Serbest Yörünge) ♦ Orbit Toolbar►Free Orbit (Yörünge Araç Çubuğu ►Serbest Yörünge) ♦ Navigation Bar►Free Orbit (Gezinme Çubuğu ►Serbest Yörünge) 2.3D OBJELERİ SERBESTÇE DÖNDÜRME 3D objelerin her yöne döndürülmesi için aşağıdaki sıra izlenir: 1.3dforbit komutu çalıştırılır. Command:3DFORBIT 2.3dforbit komutu çalıştırıldığında ekranda bir yörünge oluşur (Şekil 4). Şekil 4:Yörünge Şekil 5:İzometrik görünüm ♦ Mouse işareti yörüngenin içine getirilirse işaret şeklinde görülür. Mouse’ın sol tuşu basılı iken hareket ettirilirse şekil her yöne serbestçe döndürülür. Bu komutla objeler istenilen yönde hassas olarak döndürülür.
♦ Mouse işareti yörüngenin üzerindeki küçük dairelerin üzerine getirilirse işaret şeklinde görülür. Mouse’ın sol tuşu basılı iken yatay veya düşey hareket ettirilirse şekil yatay veya düşey olarak döndürülür.
♦ Mouse işareti yörüngenin dışına getirilirse işaret şeklinde görülür. Mouse’ın sol tuşu basılı iken yörüngenin dışında hareket ettirilirse şekiller yörüngenin merkezine göre döndürülür. 3. Komutu sona erdirmek için ESC veya ENTERtuşuna basılır. Not:Yukarı da hatırlattığımız gibi normal izometrik ekrana dönmek için SW Isometric görünüm düğmesine tıklanmalıdır. Şekil 5’ de SW Isometric görünüm görülmektedir.3DCORBIT (3 Boyut Sürekli Yörünge) 1.TANITIM Bu komut, güncel ekranı 3D objelerle beraber serbestçe sürekli döndürür. Komuta aşağıdaki yollardan girilebilir.
♦ Klavyeden 3DcORBIT yazılarak girilir ve Enter tuşuna basılır. Command:3DCORBIT ♦ View Menu ►Orbit ► Continuous Orbit (Görünüm Menüsü►Yörünge► Sürekli Yörünge) ♦ Orbit Toolbar►Continuous Orbit (Yörünge Araç Çubuğu ►Sürekli Yörünge) ♦ Navigation Bar►Continuous Orbit (Gezinme Çubuğu ►Sürekli Yörünge) 2.3D OBJELERİ SÜREKLİ HAREKET ETTİRME 3D objelerin sürekli hareket ettirilmesi için: 1.3dcorbit komutu çalıştırılır. Command:3DCORBIT 2.3dcorbit komutu çalıştırıldığında, mouse işareti değişik şekillerde görülür. Mouse’ın sol tuşu basılı iken hareket ettirilir ve bırakılır. Obje ekranla beraber sürekli dönmeye başlar. Hızı ve yönü mouse’ ın hızına ve yönüne bağlıdır. 3. Hareketi durdurmak için ESC veya ENTER tuşuna basılır. Normal izometrik ekrana dönmek için SW Isometric görünüm düğmesine tıklanmalıdır.