SPOT IŞIKLAR 1.STANDARD LIGHTS (Standart Işıklar) TANITIMI Yapılan proje çalışmalarında, günlük hayattaki gibi gece ve gündüz aydınlatılmasıyla gölge elde edilmesi için ışıklar kullanılır. Işıklar, gerçek ışıkları taklit eden objelerdir. Ayrıca film çalışmalarında kullanılan sahne araçlarıdır. Sahneye hiç ışık atanmamışsa default ışık sistemi ile aydınlanır. Şekil 1’de ışıklandırılmamış, Şekil 2’de ışıklandırılmış ve gölge oluşturulmuş bir çalışma görülmektedir. Şekil 1:Işıklandırılmamış resim Standart ışıklar fiziksel kuralları dikkate almadan aydınlatırlar. Ev veya ofis ışıkları gibidirler. Aynı alanda birden fazla ışık kullanılabilir. Default Scanline Renderer ile hızlı Render yaptırılır. Standart ışıklandırma komutlarına aşağıdaki yollardan ulaşılır:
♦ Create Panel ►Lights ►Standard ♦ Create Menu ►Standard Lights Resim 2:Işıklandırılmış resim2.TARGET SPOT (Hedefli Spot Işık) Target Spot ışık yerleştirmek için aşağıdaki sıra takip edilir: 1.Target Spot yönlendirilmiş ışıklardır. Işınlar koni şeklindedir. Araba farları gibidirler. Aydınlattıkları konik bir alan içinde gölge düşürürler. Diğer kısımlar karanlıkta kalır. Target Spot ışık aracına aşağıdaki yollardan girilir:
♦ Create panel ► Lights ►Standard ►Target Spot (Şekil 3) ♦ Create menu ►Standard Lights ►Target Spotlight 2. Target Spot komut düğmesine tıklanarak aktif yapılır. 3. Işık kaynağı için mouse’ın sol tuşu ile Top, Left, Front ekranlarından birinde istenilen bir yere tıklanır. Sol tuş basılı iken ışığın hedefi için objeye doğru sürüklenerek bırakılır. 4. Etkileri ise perspektif ekranında izlenir. İstenilen sonuç elde edilinceye birden fazla ışık yerleştirilebilir. Gerektiğinde istenmeyen ışıklar silinebilir. 5. Işığın kaynak ve hedef kısımları ayrı ayrı ayarlanabilir. Komutun ekrandaki işareti şeklindedir. Işığın kaynak kısmı Perspective ekranında koni şeklinde, diğer ekranlarda üçgen şeklinde görünür. 6. Işığın hedef kısmı Perspective ekranında küp şeklinde, diğer ekranlarda kare şeklinde görünür. Şekil 4’ te Target Spot ışığının Front ve Perspective ekranlarındaki görüntüleri görülmektedir. 7. Hedef dikdörtgen şeklinde ise Aspect(Oran)kısmından yatay kenar ile dikey kenar arasındaki oran ayarlanır. Bitmap(Fotoğraf) düğmesine tıklanırsa seçilen resmin boyutlarına göre ayarlanır. Bu konu ileride anlatılacaktır. Şekil 3:Işık isimleri Şekil 4:Target Spot ışığının ekranlardaki görüntüsü3.FREE SPOT (Serbest Spot) Free Spot ışık yerleştirmek için aşağıdaki sıra takip edilir: 1. Free Spot ışığının Target Spot ışığında olduğu gibi hedef objesi yoktur. Komut aracına tıklandıktan sonra koni şeklinde Free Spot ikonu görüntülenir. Free Spot ışık aracına aşağıdaki yollardan girilir:
♦ Create panel ►Lights ► Standard ► Free Spot ♦ Create menu ► Standard Lights ►Free Spotlight 2. Free Spot komut düğmesine tıklandıktan sonra mouse’ın sol tuşu ile Top, Left, Front gibi ekranlardan istenilen bir yerine tıklanır ve ışık yerleştirilir. Free Spot ışık tıklanılan ekrana dik olarak yerleşir. Şekil5’ de görüldüğü gibi Free Spot ışık Front ekranına tıklanarak yerleştirilmiştir. Şekil 5:Free Spot ışığının ekranlardaki görünümü3. Bu ışık Rotate komutuyla döndürülerek veya Move komutuyla taşınarak istenilen konuma getirilir. Free Spot ışığının görüntüsü Target Spot ışığının görüntüsü gibidir. Sadece hedef objesi yoktur. Komut işareti perspektif ekranında koni diğer ekranlarda üçgen şeklindedir. 4. Yapılan düzenlemelerin etkileri perspektif ekranında izlenir. Gerektiğinde birden fazla ışık kullanılabilir.