"DİREKT" IŞIKLAR 1.TARGET DIRECT (Hedefli Direkt Işık) Target Direct ışık yerleştirmek için aşağıdaki sıra takip edilir: 1.Target Direct yönlendirilmiş ışıklardır. Işınlar silindir şeklinde ve paraleldir. Pencereden giren güneş ışığı gibidirler. Aydınlattıkları alan içinde gölge düşürürler. Target Direct ışık komutuna aşağıdaki yollardan girilir:
♦ Create panel ► Lights ►Standard ►Target Direct
♦ Create menu ►Standard Lights ►Target Directional 2. Target Direct komut düğmesine tıklandıktan sonra Top, Left, Front gibi ekranlardan birinde mouse’ın sol tuşuyla ışığın kaynağı için istenilen bir yere tıklanır. Işığın hedefi için sol tuş basılı iken objeye doğru sürüklenerek bırakılır. 3. Etkileri ise perspektif ekranında izlenir. 4. Kaynak ve hedef kısımlarının yerleri ayrı ayrı Move komutuyla ayarlanabilir. Komutun ekrandaki işareti şeklindedir. Kaynak kısmı ok şeklinde, hedef kısmı ise kare şeklindedir. Şekil 1’de Target Direct ışığının Front ve Perspective ekranlarındaki görüntüleri görülmektedir. Şekil 1:Target Direct ışığın görüntüleri 5. Işıkların ortasındaki çizgiye tıklanırsa ışığın tamamı hareket ettirilir. 6. Işık huzmesi oluşturmak için Athmospheres ►Effect ► Add►Volume Light yolu kullanılır. Density kısmından yoğunluğu ayarlanır. İleride anlatılacaktır. Şekil 2’de Render işleminden sonra ışığın etkisi görülmektedir. Şekil 2:Render sonucu2.FREE DIRECT (Serbest Direkt) Free Direct ışık yerleştirmek için aşağıdaki sıra takip edilir: 1.Free Direct, hedef objesi olmayan bir ışıktır. Burada da ışınlar birbirine paralel gelir. Komutun işareti tıklandığı ekranda şeklinde, diğer ekranlarda şeklinde ve perspektif ekranında şeklindedir. Binaların karanlık yüzeylerini aydınlatmak için kullanılır. Free Direct ışık aracına aşağıdaki yollardan girilir:
♦ Create panel ►Lights ►Standard ►Free Direct ♦ Create menu►Standard Lights ►Directional 2. Free Dirct araç düğmesine tıklandıktan sonra mouse’ın sol tuşu ile Top, Left, Front gibi ekranlardan birinde istenilen yere tıklanarak yerleştirilir (Şekil 3). 3. Free Direct ışık tıklanılan ekrana dik olarak yerleşir. Bu ışık Rotate komutuyla döndürülerek veya Move komutyla taşınarak istenilen yere yerleştirilir. 4. Yapılan düzenlemelerin etkileri perspektif ekranında izlenir. İstenilen sonuç elde edilinceye kadar işleme devam edilir. Gerektiğinde istenmeyen ışıklar silinebilir.